allec 發表於 8-7-2012 16:13:14

6K想用E3-1230 v2砌部機,收集意見

話說部機用左4年幾,想換機...想玩i7,但礙於budget所限...同埋見網上有唔少post都話1230 v2性能同i7差唔多,只係少左集顯所以想用E3-1230 v2砌部機,求張list(雖然只係平3舊,不過慳得幾多得幾多la...)

要求如下:

display 唔想用A卡,有咩N卡CP值高D?

底板想用返ASUS,因為之前用過Asrock同gb都年幾就燒左

另想轉用SSD,都係CP值行先...其實個SSD只係用黎裝D普通野,e.g: OS, 常玩game, 應該無其他

順帶問下,係咪有種hybrid drive??出左未?好唔好用?用佢會唔會平過SSD?速度差得遠唔遠?

HDD, Mon, 燒碟機之類都有,
唔知高手們有咩建議?
PS1: E3好似係sever cpu,不過我唔係想做sever,只係想平少少玩半i7家用機,唔超頻(其實都超唔到= =")
PS2: 功能的話,都係打下機,PS下同睇下BD only
Ps3: 如果6K左右部機成唔成到型?會唔會粒U同其他野有好大反差?姐係"強弱懸殊"

唔該晒咁多位

※暗雲之雷※ 發表於 8-7-2012 18:18:04

G卡?你應該係講緊nvidia既卡?

如果你想用asus配xeon cpu..
根據asus官方得好少版支援xeon cpu (2塊都係ser版起碼$2xxx)
Asus P8C WS (C216 Chipset)
Asus P8B WS (C206 Chipset)
雖然有唔少人用Asus z77都可以用到xeon e3-1230v2..不過都提提你^_^
Asus最平Z77
ASUS P8Z77-V LX Z77 ATX M/B $1080.00
如果你唔想博Asus用到,唔想驚有麻煩,又因為asrock同giga有陰影..亦都有msi可以選擇

SSD我預你120GB左右~有需要可以再減GB或加GB(睇返需要)

hybrid drive已經出左..例如
OCZ 128GB Synapse Cache SATA3 (Solid State Drive, SSD) (SYN-25SAT3-128G) $2150.00
速度上..因為hybrid drive既關係..的確可以令SSD做到HDD既Cache..唔多唔少都令hdd快dd
不過同時都因為咁..理論上係會令到SSD快死d..

你BD既意思?需唔需要買BD碟機??我暫時假設你唔需要..

Intel Xeon 4C8T E3-1230V2 3.3GHz (8M Cache , 22nm)$1945.00
MSI H77MA-G43 H77 M.ATX M/B $630.00
A-DATA DDR3 4G 1333MHz CL9 RAM $165.00
A-DATA DDR3 4G 1333MHz CL9 RAM $165.00
ADATA S510 120GB 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) $770.00
Galaxy GTX560 Ti Slim AeroBoost 1GB GDDR5 $1630.00
ANTEC NE520C NeoEco 520W 80Plus PSU $495.00
Case: $200.00
Total: $6000.00

allec 發表於 8-7-2012 18:28:07

G卡?你應該係講緊nvidia既卡?

如果你想用asus配xeon cpu..
根據asus官方得好少版支援xeon cpu (2塊都係ser ...
※暗雲之雷※ 發表於 8-7-2012 18:18 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
thz版主提醒及更正

想問下,唔想搏ASUS用到GE意思係.有D人用ASUS版用唔到粒U?唔知有冇理解錯?

另,hybrid會加速SSD死亡姐係唔建議使用?

MSI塊版Ram slot有幾條?同想問下,宜家上網好似好少見ATX板...宜家多數玩ITX/MATX?(可能我同現實脫左軌囧)仲有,宜家H77/Z77板係咪都有魚生USB3.0?

thz晒版主建議

※暗雲之雷※ 發表於 8-7-2012 18:40:56

其實因為每個牌子既每塊底板..係官方網站到都會有cpu support list
而係ASUS既官方網站..除左SER版外..其他版既CPU SUPPORT LIST都係無XEON
所以如果萬一真係砌左落去開唔到機..走去問ASUS..都只係答你我地塊板係唔SUPPORT(因為人地都無話支援)
ASROCK,GIGABYTE,MSI等等好多塊板都支援..係你ASUS話無寫話支援..
所以有好多鍾意ASUS..都照去..所以都係個個字(博)^^"
不過博既人通常都係用Z77..所以我都POST左塊ASUS Z77最平個塊既價比你睇
有無博衰左..網上有D人話聽過架..

hybrid個到都可以咁講..而且價錢亦都唔平
通常分開SSD同HDD 長用比較好

塊MSI板既官方SPEC
http://www.msi.com/product/mb/H77MA-G43.html#/?div=Basic

4條RAM SLOT..大板都有既(特別係高階)
不過價錢上會貴D..見你通常以CP值行先同埋唔多超頻..所以推M.ATX板比你^^

塊MSI係原生USB3.0

一般黎講H77/Z77都有原生USB3.0

allec 發表於 8-7-2012 18:56:29

其實因為每個牌子既每塊底板..係官方網站到都會有cpu support list
而係ASUS既官方網站..除左SER版外..其他 ...
※暗雲之雷※ 發表於 8-7-2012 18:40 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
又唔可以話陰影GE...最後一條問題, 客觀而言, MSI,GB,ASROCK,邊間比較好??

唔該版大意見^^

※暗雲之雷※ 發表於 8-7-2012 19:11:31

先客觀分析
按照現時2012年係香港DIY市場既銷量排行(計底板)
No.1 Asus(連續幾年..)
No.2 Gigabyte(都固定左好多年No.2)
No.3 Asrock (近年不斷努力)(2010年全球出貨三大)
No.4 Msi (唔係3就4..)

所以你上網通常見到人問買Asus定gigabyte好或者Asrock定Msi好

係我心目中都係呢個排名^^"不過有時都要睇買邊塊板
因為邊個牌子都好總係有某d型號特別容易壞...=__="

最後易壞唔易壞呢家野..都係好睇手神..

ycl2005191a 發表於 8-7-2012 22:05:54

Intel Xeon E3-1230 V2 3.3G 4 Core 8 Thread BOX       1 件       HK$1899
ASRock B75M B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX       1 件       HK$580
Corsair DDR-3 1333MHz 4G Ram CMV4GX3M1A1333C9 CL9       2 件       HK$330
TEAM Xtreem S2 120GB 2.5 SATA 3 6Gb/s SSD TG120GS25AS2M       1 件       HK$799
Inno3D GTX560 Ti w/DUAL DVI+Mini HDMI PCI-E 1GB GDDR5       1 件       HK$1550
CoolerMaster Elite 311 PLUS (透明側板/前置USB3/下置火牛/Free:12CM Fan)       1 件       HK$380
ANTEC NE520C NeoEco 520W 80Plus Power Supply       1 件       HK$470
Total 總計 :HK$6008

認真,咁少錢唔好買SSD啦...

allec 發表於 20-7-2012 19:52:02

先客觀分析
No.2 Gigabyte(都固定 ...
※暗雲之雷※ 發表於 8-7-2012 19:11 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
版主,我後日準備買機,所以將你張list post左去第個forum,有人推薦SSD用crucial M4隻M4好唔好?好似貴2舊@@?同埋...有人話...=口=1230 v2無貨:Q知唔知邊度會有??

allec 發表於 20-7-2012 22:39:59

先客觀分析
No.2 Gigabyte(都固定 ...
※暗雲之雷※ 發表於 8-7-2012 19:11 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
想問下display除左galaxy有咩牌子介紹?因為問過一間鋪佢叫我轉Inno 3D,好唔好?咁除左galaxy,仲有咩好?

※暗雲之雷※ 發表於 20-7-2012 23:46:47

版主,我後日準備買機,所以將你張list post左去第個forum,有人推薦SSD用crucial M4隻M4好唔好?好似貴2舊@@? ...
allec 發表於 20-7-2012 19:52 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

Crucial隻M4 SSD質素係好過我推介比你個隻A-DATA

因為見你#1話SSD以CP值行先..所以推介左A-DATA比你
我都唔敢推介OCZ Agility 3比你..雖然佢仲平,cp值仲高..不過壞既機率都好高下...

Crucial M4價錢你應該都知道..
而且佢無跟轉架..如果機箱無2.5"安裝位置就要另買2.5"轉3.5"架

目前較新既價錢比較
A-DATA S510 120GB 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) $755.00 (每GB $6.29)
Crucial M4 128GB 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, 7mm SSD) $899.00 (每GB $7.02)

A-data 2年保,Crucial 3年保

睇返你自己選擇^^

E3-1230 v2方面..你真係要搵搵..因為聯強亦都有可能會近期再返貨

想問下display除左galaxy有咩牌子介紹?因為問過一間鋪佢叫我轉Inno 3D,好唔好?咁除左galaxy,仲有咩好? ...
allec 發表於 20-7-2012 22:39 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

有時都要睇型號..
頁: [1] 2
查看完整版本: 6K想用E3-1230 v2砌部機,收集意見